Peräti 48 veneen Finn SM 2022 Helsingissä 29 – 30.6.

Helsingissä purjehdittiin heinäkuun ensimmäisellä viikolla Finn World Masters. Asia päätettiin hyödyntää SMn suhteen kahdella tavalla. Purjehtimalla avoin SM keskiviikkona ja torstaina juuri ennen Masters mittausten alkua tarjosimme Mastersien osallistujille esikisan ja toisaalta sumalaisille ”juniori-ikäisille” hyvän kisan purjehdittavaksi.

Onnistuimme tavoitteessamme erinomaisesti, sillä kisaan osallistui hurjat 48 purjehtijaa peräti 12 maasta. Mukana oli myös todella kovia nimiä – esimerkiksi tulevien Mastersien sijoille 2 ja 5 purjehtineet Laurent Hay (FRA) ja Karl Purdie (NZL) sekä neljät olympialaiset purjehtinut ja parhaimmillaan hopealla ollut Sebbe Godefroid. Kyseessä oli siis yksi kesän suurimpia kisoja Suomessa.

Kelitkin suosivat. Ensimmäisenä päivänä tuulta oli 6-7 metriä ja toisena 5-6. Tuuli oli idän puolelta eli aivan isointa aaltoa Melkille ei saatu. Kaikki lähdöt mentiin Oskari ylhäällä eli vapaa eteneminen avotuulilla oli sallittu. Ensimmäisenä päivänä radalle mentäessä oli aikamoinen ukkoskuuro ja tuuli oli välillä kovaakin. Hetki sitten odoteltiin sateessa ja ukkosen jylyssä, kunnes päästiin starttaamaan hiljentyneeseen tuuleen.

Itse kisassa Laurent Hay näytti kyllä vastustamatonta menoa sarjalla (2, 3, DNF, 1, 2, 1). Pahimmalta tuntui se, että hän ei tavallaan ollut supernopea, vaan purjehti hyvin. Hän pääsi aina starteista irti, mutta ei silti varastanut. Ja purjehti tarkasti ja hyvin. Sebbe Godefroid väläytteli lupaavaa vauhtiaan ja osaamistaan, mutta oli alati falliongelmissa ja jäi sijalle 6. Karl Purdie oli mukana, mutta oli selvästi vain Masters viikkoon keskittymässä ja jätti toisen päivän väliin.

Suomalaiset ymmärrettävästi ottivat kisan muita vakavammin. Sijoille 2 – 5 sijoittuivatkin Jesse Kylänpää, Ville Aalto-Setälä, Joonas Harju ja Waltteri Moisio. Jesse, Ville ja Joonas olivat siis SM mitalikolmikko. Kolmikolla on ollut erilaiset reitit tänä keväänä, kun Jesse on ollut hyvin vähän vesillä ja oli lainaveneellä liikkeellä – mutta hoiti silti Suomen mestaruuden kotiin. Ville ja Joonas ovat harjoitelleet paljon yhdessä ja eteenpäin ovat menneet, mutta ei riittänyt Jessen voittamiseen.

Kisojen suurin voittaja oli kuitenkin Suomen Finnjollapurjehdus. Suomalaisia mukana kisassa oli 26. On hyvin harvinaista, että muissa kuin junioriluokissa näin paljon osallistujia olisi mukana. Finnjolla onkin Suomessa kovasti noussut viime vuosina. Yhtenä syynä nousun taustalla on World Masters ja sen luokkaa aktivoiva vaikutus. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään siitä, koska Suomen laivueessa purjehtii myös muita kuin Masters ikäisiä purjehtijoita. Ei olekaan syytä, ettei Finnjollaluokka jatkaisi Suomessa lähivuosina hyvää menestystään.

Satu Salmisen kuvia pääsee katselemaan täältä:

https://photos.app.goo.gl/1VNCASF7wzaDqELs5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s